Hemşire Yardımcılığı

Hemşire Yardımcılığı bölümünde; hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetleri ve hemşire nezaretinde yardımcı olma konularında teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Kanunen bir kısıtlama olmamakla birlikte, çalışma koşulları genellikle gece veya gündüz nöbeti şeklinde olabileceğinden ve uzun süre ayakta çalışılması gerekebileceğinden çalışanların ortopedik bir sakatlığının olmaması aranan bir özelliktir.

Bunun dışında bu alanda çalışacak bireylerin,

– İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,

– İşbirliği içinde çalışmayı seven,

– Güler yüzlü ve sabırlı,

– Dikkatli, temiz ve titiz,

– Soğukkanlı

– El-göz koordinasyonu gelişmiş,

– Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen,

– Bedence sağlam ve güçlü kişiler olmaları gerekir.

Eğitimin Süresi Ve İçeriği

Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile Anatomi-Fizyoloji, Dahiliye Hastalıkları Bakımı, Cerrah Hastalıkları Bakımı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Bakımı, Ruh Sağlığı ve Psikiyatri gibi uygulama dersleri okutulmaktadır. Bölümümüzde hem teorik hem uygulamalı eğitim verilmektedir. Bölümün teorik dersleri okul bünyesinde yapılırken, uygulamalı dersler (staj) öğretmenlerimizin gözetiminde özel veya devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Bu amaçla öğrencilerimiz 11. ve 12. sınıfta haftanın 3 günü hastanelerde beceri eğitimine (staj) gitmektedir. Öğrencilerimize staj süresince sigorta yapılmakta ve yönetmeliklerin belirlediği miktarda ücret verilmektedir.

Meslekte İlerleme İmkân ve Fırsatları

Öğrencilerimiz bu bölümden mezun olduklarında aşağıdaki ön lisans (2 yıllık) bölümlere sınavsız geçiş yapabilme hakkına sahip olacaklardır.

• Diyaliz
  • Elektronörofizyoloji
  • Fizyoterapi
  • Hidroterapi
  • İş ve uğraşı terapisi
  • Laboratuvar
  • Laboratuvar ve veteriner sağlığı
  • Patalojilaboratuvarı
  • Sağlık kurumları işletmeciliği
  • Tıbbi laboratuvar
  • Yaşlı hizmetleri bakımı
  • Tıbbi mümessillik ve pazarlama

Öğrencilerimiz bu bölümden mezun olduklarında aşağıda lisans (4 yıllık) bölümleri tercih ettiklerinde ek puan alarak girme hakkına sahip olacaklardır.

• Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Yüksekokul) 4 YGS-2
  • Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Yüksekokul) 4 YGS-6